Náčrt fundamentálnych trendov v zahraničnej migrácii Slovenskej republiky a identifikácia kľúčových výziev - Divinský, Boris
Prezentácia trajektórie vývoja v principiálnych komponentoch zahraničnej migrácie v SR v určitom časovom profile. Demonštrácia súčasného stavu, intenzity, charakteru a tendencií v skúmaných migračných zložkách, ako aj hlavné trendy za dlhšie obdobie, takmer od vzniku samostatnej Slovenskej republiky (r. 1994) po koniec r. 2006.