Spolupráca členských krajín Európskej únie v otázkach azylu - Hurná, Lucia, 1978-
Členské štáty EÚ si stanovili za cieľ vytvoriť z EÚ priestor slobody, bezpečnosti a práva a súčasťou tohto cieľa je aj postupné vytváranie spoločného azylového systému. Ten by mal z dlhodobého hľadiska viesť k spoločnému postupu a jednotnému štatútu platnému v celej EÚ pre všetky osoby, ktorým bol udelený azyl. Príspevok predstavuje súbor spoločne odsúhlasených právnych aktov prijatých Európskym spoločenstvom v azylovej oblasti.