Analýza azylového systému SR a jeho harmonizácia s normami Európskej únie - Koganová, Viera
Spoločná azylová politika, vrátane spoločného azylového systému tvoria základnú časť diela Európskej únie. Smernica Rady 2003/9/ES z januára 2003, ktorou sa ustanovujú minimálne štandardy pre prijímanie žiadosti o azyl. Povinnosťou členských štátov EÚ bolo uviesť do 6. februára 2005 do platnosti zákony, iné predpisy a administratívne opatrenia potrebné na dosiahnutie súladu s touto Smernicou. Ďalšie zosúladenie slovenského právneho poriadku s acquis communautaire v oblasti azylu - tretia novela zákona č. 480/2002 Z.z. o azyle, ktorá nadobudla účinnosť 1. 2. 2005. Slovensko patrí medzi krajiny s výrazným poklesom počtu žiadateľov o azyl, naďalej zostáva európskou krajinou s najnižším počtom udelených azylov.