Vývoj cien ropy na svetovom trhu - Majtánová, Katarína
Momentálny vývoj na trhu s ropou má klesajúci trend aj napriek snehe OPEC-u fixovať cenu ropy prostredníctvom zníženia ťažby. Historicky najvyššia nominálna cena ropy bola dosiahnutá v júli 2006. Absolútne najvyššia cena ropy bola počas ropného šoku v roku 1980. Tento rozdiel možno vysvetliť pôsobením inflácie. Európa je pripravená aj na vyššiu cenu ropy ako bolo maximum v roku 2006. Faktory, ktoré rôznymi spôsobmi ovplyvňujú cenu ropy.