Udržateľný energetický systém - Mizera, Radoslav, 1982-
Otázka udržateľného rozvoja pri navrhovaní hlavných atribútov energetickej politiky a pri koncipovaní udržateľného energetického systému, či už na globálnej alebo lokálnej úrovni. Príspevok obhajuje využívanie obnoviteľných zdrojov energie a upozorňuje na hlavné stratégie pri implementácii aspektu udržateľnosti do oblasti energetiky a energetickej politiky. Súčasný stav globálneho energetického systému a možné tendencie jeho vývoja. Hlavné predpoklady udržateľného energetického systému. EÚ považuje udržateľnosť za jeden z hlavných elementov pri posilňovaní konkurencieschopnosti hospodárskeho komplexu, pri dosahovaní zamestnanosti, pri zdôrazňovaní významu nepretržitého rozvoja vidieka, pri naplňovaní environmentálnych cieľov, najmä ochrany biodiverzity a pri predchádzaní človekom spôsobených klimatických zmien. SR ako nový člen EÚ, by malo zvážiť tieto kľúčové aspekty energetickej politiky v procese hospodárskeho rozvoja.