Americká zahraničná politika na pôde OSN - Mráz, Stanislav
V súčasnosti je OSN konfrontovaná s hlbokými zmenami novej éry. Tie organizáciu prinútili zamyslieť sa nad jej súčasnou úlohou v nových podmienkach. Aby OSN efektívne napĺňala ciele stanovené v Charte, je nutné aby jednotlivé členské štáty podporovali kroky vedúce k jej premene na silnejšiu a efektívnejšiu organizáciu, pretože budúcnosť OSN závisí predovšetkým od politickej vôle členských štátov. Pre ďalšie fungovanie OSN je potrebné obnoviť záväzok multilateralizmu a vieru členských štátov, že OSN má svoje miesto aj v súčasnom svete. Spojené štáty, ako jedna zo zakladajúcich krajín tejto medzinárodnej organizácie, sú na jednej strane najväčším prispievateľom do rozpočtu OSN, no súčasne aj jej najväčším kritikom. Dôležitá je budúca spolupráca Spojených štátov a OSN. História vzájomných vzťahov Spojených štátov a OSN. V budúcnosti Spojené štáty môžu napomôcť vytvoreniu nového globálneho systému, ktorý bude založený na spoločnom záujme, alebo svoju suverénnu globálnu moc vynaložia na presadzovanie vlastných národných záujmov.