Medzinárodná migrácia globálny fenomén na začiatku tretieho tisícročia (európska perspektíva) - Ondrušek, Miloš
Problematika medzinárodnej migrácie v európskom priestore. Prehľad novodobého vývoja medzinárodnej migrácie vo vzťahu k Európe a EÚ. Potreba vnútornej mobility v rámci EÚ, príčiny jej nedostatočného rastu a možnosti jej zvýšenia. Potreba spoločnej európskej migračnej politiky a potreba zatraktívnenia EÚ vo vzťahu k prilákaniu vysokokvalifikovanej pracovnej sily.