Vytváranie nového trhu práce malého štátu v Európskej únii v kontexte formovania globálneho trhu práce - Plávková, Oľga
Analýza vytvárania nového trhu práce malého štátu v EÚ z rôznych uhlov pohľadu. Malé štáty a národné ekonomiky hľadajú zdroje ako si udržať národnú konkurencieschopnosť a pritom sa optimálne zapojiť do svetovej ekonomiy. Na globálnom i národnom trhu práce ide o celkový nárast flexibility a produktivity. Autorka venuje pozornosť legislatívnym podmienkam participácie na trhu práce a cieľom európskej stratégie zamestnanosti, ďalej hlavným trendom v pohyboch na trhu práce a procesu reštrukturalizácie pracovných miest. Upozorňuje, že pre pracovné trhy v národných ekonomikách malých štátov ani pripravenosť na mobilitu a plnenie kritérií na pracovné miesta nemá vždy vplyv na zmenu postavenia jednotlivých profesií a jednotlivcov na trhu práce.