Diplomacia začiatku 21. storočia - Rusiňák, Peter
Problematika diplomatickej služby. Vzťah medzi zahraničnou politikou štátu a diplomatickou službou ako nástroja na jej realizáciu. Zmeny, ktorými prechádzala diplomatická služba, vrátane diplomatickej služby SR v období globalizácie, s dôrazom na jej prístup, nových aktérov, metód, agendy a pod. Záverečná časť príspevku informuje o vecnom zameraní výskumu "Politicko-právne, ekonomické a bezpečnostné aspekty fungovania zastupiteľského úradu SR", ktorý rieši výskumný tím na FMV EÚ v Bratislave.