Riešenie bezpečnostných otázok ako súčasť zahraničnej politiky - Škvrnda, František
Historicko-sociologický pohľad na bezpečnosť v dejinách medzinárodných vzťahov. Bezpečnosť ako sociálny fenomén a jeho premeny vo vývoji spoločnosti. Vytvorenie nového pohľadu na bezpečnosť a jeho význam pre poznávanie javov a procesov v súčasnej spoločnosti. Bezpečnosť v zahraničnej politike v 20. storočí a v 21. storočí. Národný záujem a suverenita ako základné teoretické problémy zahraničnej politiky štátu. Rôzne významy bezpečnostnej politiky. Bezpečnostná politika ako súčasť zahraničnej politiky. Kvalitatívne zmeny medzinárodných vzťahov i ich bezpečnostných aspektov vyvolané postmodernou a globalizáciou.