Malé štáty v podmienkach globalizácie - Škvrnda, František
Vymedzenie kritérií a znakov malých štátov v rámci medzinárodných vzťahov. Výrazna kvantitatívna a ekonomická charakteristika malých štátov, význam kvalitatívnych charakteristík malých štátov. Dve základné hľadiská skúmania pozície a roly malých štátov v súčasných medzinárodných vzťahoch. Diferenciácia malých štátov, najmä v oblasti ich sociálno-ekonomického rozvoja, bohatstva a moci. Náčrt sociologického chápania globalizácie. Ekonomické, sociálne, politické, kultúrne a ďalšie aspekty globalizácie a ich prepojenie s postmodernou spoločnosti. Protirečivý vplyv globalizácie na malé štáty a sociálno-ekonomické, politické, kultúrne a bezpečnostné problémy ich pôsobenia v súčasných medzinárodných vzťahoch.