Budovanie plnohodnotného euroobčianstva skúmaním a podporou spoločnej európskej identity - Zvončeková, Janka
Pojednanie o euroobčianstve v kontexte ponímania európskej identity. Koncept európskeho občianstva má svoje formálne ukotvenie v európskych zmluvách, aj napriek tomu je však stále považovaný za umelý koncept. Jedným z dôvodov je absencia európskej identity. Autor vytvára priestor pre úvahy, akým spôsobom je možné budovať spoločnú európsku identitu. Úloha formálnych a neformálnych inštitúcií. Zdôraznenie úlohy vzdelávacích inštitúcií a médií ako aj verejných diskusií. Doposiaľ možno hovoriť len o formálnom ponímaní euroobčianstva, ktoré je neplnohodnotným a nie je podporené európskou identitou a aktívnou participáciou.