K niektorým teoretickým aspektom vymedzenia pojmu účastník medzinárodných vzťahov a kategorizácie účastníkov medzinárodných vzťahov - Weiss, Peter
Zmena charakteru a počtu interakcií medzi aktérmi medzinárodnej politiky a roly, ktoré zohrávajú v štruktúre medzinárodných vzťahov. Kritériá rozlíšenia medzi subjektami medzinárodného práva a subjektami medzinárodných vzťahov, medzi subjektami suverénnymi a nesuverénnymi, vládnymi a mimovládnymi, ako aj ďalšie kritériá, pre zaraďovanie do istej kategórie účastníkov medzinárodných vzťahov. Prehľad jednotlivých kategórií účastníkov medzinárodných vzťahov a ich vnútorné členenie v rámci kategórií ako sú štáty, národy a národnosti a medzinárodné organizácie a hnutia. Otázka rolí a funkcií medzinárodných organizácií v medzinárodných vzťahoch.