Priame zahraničné investície a makroekonomická stabilita - Táncošová, Judita
Priame zahraničné investície (PZI) sú vhodnou formou medzinárodného podnikania, ktorá prispieva k ekonomickému rastu. Je preukázateľné, že zahraničné investície, resp. podniky so zahraničnou majetkovou účasťou sú vo väčšine prípadov podstatne výkonnejšie ako mnohé domáce podniky. Teoretickým východiskom je Dunningova tzv. eklektická OLI paradigma, v ktorej sa spájajú tri súbory podmienok, a to „O“ – výhody plynúce z vlastníctva, „L“ – výhody plynúce z lokality a „I“ – výhody založené na informáciách a ľudských zdrojoch. Zároveň sú to motívy, z ktorých zahraničný investor vychádza a je príčinou ich vstupu do hostiteľskej krajiny. Preto sa stáva nevyhnutným venovať neustálu pozornosť faktorom, ktoré ovplyvňujú investičnú atraktívnosť ekonomiky, ku ktorým patrí aj makroekonomická stabilita.