Príspevkový zisk - základný nástroj rozhodovania pri uplatnení controllingu v podniku - Kostková, Albína, 1951-
Kontroling ako riadiaci nástroj, ktorého úlohou je podporiť podnikové vedenie, aby rýchlejšie a lepšie rozhodovalo o otázkach nákladov, o investíciách a likvidite. Zdokonaľovanie nákladového a kalkulačného systému v podniku. Potreba zostaviť prehľad o nákladoch na výrobok, z ktorého sa dá určiť, za akú minimálnu cenu ho môžeme predať, aby to pre podnik nebolo stratové. Zistenie odchýlok, nulového bodu a príspevkového zisku. Príspevkový zisk ako základný ukazovateľ ekonomickej úrovne a výhodnosti výrobku. Praktický príklad hodnotenia troch výrobkov na základe úplnej a neúplnej kalkulácie nákladov. Hodnotenie výhodnosti výrobku.