Porovnanie vybraných makroekonomických ukazovateľov Slovenska s tranzitívnymi ekonomikami - Novák, Marcel, 1979-
Cieľom príspevku je zhodnotiť vývoj hlavných makroekonomických ukazovateľov Slovenskej republiky v období od jej vzniku až po súčasnosť a následne vybrané indikátory makroekonomického vývoja Slovenska, porovnať s vývojom rovnakých indikátorov v tranzitívnych ekonomikách, konkrétne v Poľsku Maďarsku a v Českej republike. Článok sa osobitne orientuje na analýzu vývoja ekonomického cyklu v SR a faktorom ktoré ovplyvňovali vnútornú a vonkajšiu rovnováhu ekonomického prostredia. V záverečnej časti autor identifikuje podobnosti a odlišnosti v cyklickom vývoji vybraných tranzitívnych ekonomík a presadzuje myšlienku, že vstupom krajín do európskej menovej únie sa zvýši ich vzájomná synchronizácia ekonomických cyklov.