Makroekonomické súvislosti vstupu Slovenska do európskej menovej únie - Hontyová, Kajetána
Slovensko prevzala zodpovednosť zapojiť sa do budovania hospodárskej a menovej únie. Prijatie jednotnej európskej meny euro. Vzdanie sa národnej menovej politiky. Strata základných nástrojov menových autorít, obmedzujúcich negatívny vplyv interných a externých faktorov na konkurencieschopnosť slovenskej ekonomiky. Posilnenie fiškálnej politiky pri absorpcii šokov. Rýchlosť a spoľahlivosť reakcií fiškálnej politiky. Posúdenie nominálnej a reálnej konvergencie. Hodnotenie hospodársko-politických implikácií vyplývajúcich z členstva Slovenska v EMU, v menovej, rozpočtovej a fiškálnej politike a vymedzenie manévrovacieho priestoru z hľadiska jednotnej menovej a fiškálnej politiky limitovanej Paktom stability a rastu.