Nová ekonomika a rozvoj vedy a výskumu - Gonda, Vladimír
Pre súčasnú svetovú ekonomiku je popri globalizácii charakteristické formovanie novej (znalostnej) ekonomiky a narastanie tvrdej medzinárodnej konkurencie. Na Slovensku sa rozvoj znalostnej ekonomiky zabezpečuje v rámci projektu Minerva, ktorý je akousi „Slovenskou Lisabonskou stratégiou“. V oblasti vedy, výskumu a inovácií je slabinou Slovenska mimoriadne nízka úroveň investícií do tejto oblasti, ktorá v porovnaní s priemerom EÚ nie je ani tretinová. Nezastupiteľné miesto v plnení Lisabonskej stratégie patrí univerzitám, na ktorých sa rozvíja poznanie prostredníctvom výskumu. Trendy v sfére vysokoškolského vzdelávania a úlohy v oblasti vedy a výskumu v SR.