Nová ekonomika a investície do ľudského kapitálu - Čaplánová, Anetta, 1967-
Príspevok sa zaoberá zmenami v nárokoch na ľudský kapitál v podmienkach prechodu k novej ekonomike a implikáciami týchto zmien na jednotlivé aspekty tvorby ľudského kapitálu. Osobitná pozornosť sa venuje zmenám na jednotlivých stupňoch vzdelávania. Zdôrazňuje sa nevyhnutnosť sústrediť sa na kvalitu vytvoreného ľudského kapitálu a jeho zosúladenie s meniacimi sa potrebami trhu práce. V podmienkach zrýchlených technologických zmien rastie význam celoživotného vzdelávania a sprístupnenia vzdelávania znevýhodneným skupinám populácie. Prebiehajúce zmeny vyžadujú nové a aktívne prístupy zo strany tvorcov hospodárskej politiky.