Porovnanie finančnej a daňovej sily európskych miest - Králik, Ján
Snaha autora (primátora mesta Banská Bystrica 1999-2006) o určité zjednotenie pre možnosť porovnania rozdielnosti samospráv konkrétnych miest v krajinách EÚ. Vybrané mestá boli partnerskými mestami mesta Banská Bystrica, pričom s každým z nich sa uskutočnila odborná analýza procesov samosprávy podľa vopred určenej osnovy. Porovnávanie ukázalo, že praktické riadenie procesov v samosprávach miest je tak rozdielne (aj terminologicky vnímané), že porovnanie je možné vykonať pri určitom abstrahovaní len v oblasti rozpočtov, aj to len na strane príjmov.