Význam cieľov Lisabonskej stratégie pre ekonomiku Slovenska - Blašková, Mária
Problematika zaostávania Slovenska za dosahovanou úrovňou členských štátov EÚ-15. Hľadanie možnosti ako zvýšiť konkurencieschopnosť ekonomiky a tak prispieť k splneniu cieľov Lisabonskej stratégie. V podmienkach Slovenska je potrebné zamerať sa na rozvoj znalostnej ekonomiky a využitie potenciálu ľudských zdrojov. Prioritou musí byť podpora vzdelávania, vedy, výskumu a využívania informačných technológií, ktoré účinne prispievajú k rastu HDP a produktivity práce, čo v konečnom dôsledku vedie k zníženiu rozdielov v zaostávaní za vyspelými ekonomikami.