Trojstranný obchod - Stanová, Mária
Nový pojem "trojstranný obchod" definuje špecifický postup pre platiteľov, ktorí obchodujú s inými platiteľmi vo vnútri Európskeho spoločenstva. Trojstranný obchod predstavuje zjednodušený postup zdaňovania pri dodaní toho istého tovaru medzi troma osobami (prvý dodávateľ, prvý odberateľ a druhý odberateľ), ktoré sú identifikované pre daň v troch rôznych členských štátoch, pričom tovar je odoslaný alebo prepravený priamo od prvého dodávateľa k druhému odberateľovi z jedného členského štátu do iného členského štátu (odoslanie alebo prepravu zabezpečuje prvý dodávateľ alebo prvý odberateľ, alebo iná osoba na ich účet - t.j. nie druhý odberateľ).