Historický vývoj súdnej spolupráce v civilných veciach v Európskej únii - Hurná, Lucia, 1978-
Myšlienka "európskeho právneho priestoru" bola vnímaná ako pokus o vytvorenie určitého nástroja v boji s terorizmom v prípadoch, keď jednotlivé európske štáty boli vystavené vydieraniu zo strany blízkovýchodných teroristických skupín. Agenda zahŕňa spoluprácu vo veciach trestných a aj civilných. Popis historického vývoja súdnej spolupráce v civilných veciach v EÚ.