Reforma zdravotníctva na Slovensku a jej korekcie - Pechová, Michaela, 1977-
Úlohou zdravotnej politiky štátu je také nastavenie parametrov systému, aby sa zo zdrojov, ktoré sú k dispozícii pre poistencov poskytla medicínsky účinná a nákladovo efektívna liečba. Menia sa parametre zdravotného systému, čo znamená aj obrat v kľúčových tendenciách oproti predchádzajúcemu reformnému scenáru. Dlhodobým cieľom reformy je vybudovanie systému zdravotníctva, ktorý každému občanovi garantuje základnú zdravotnú starostlivosť nie ako konečný cieľ, ale ako predpoklad pre voľbu. Systém zakladá prvky, ktoré zvyšujú vlastnú zodpovednosť.