Vybrané metodické otázky zostavovania rozpočtov - Šagátová, Slavka, 1975-
Rozpočet je nástrojom riadenia, ktorý umožňuje transformáciu podnikových cieľov do reálnej činnosti podniku. Aby táto úloha rozpočtu mohla byť naplnená je potrebné zabezpečiť efektívne fungovanie systému zostavovania rozpočtov. V súčasnosti je potrebné si uvedomiť, že zložitosť a rýchlosť zmien makro aj mikroprostredia podniku, zvyšuje nároky na proces rozpočtovníctva čo sa prejavuje aj v rozsahu rozpočtových prác. Postup zostavenia rozpočtu. Kroky pri príprave rozpočtu. Rozpočtový manuál. Vymedzenie limitujúcich faktorov. Nevýhody a problémy rozpočtovania. Dobre prepracovaný systém zostavovania rozpočtov zohľadňujúci všetky limity, výhody aj nevýhody je základom kvalitne vypracovaných rozpočtov. Cieľom celého procesu je zabezpečiť rovnováhu medzi nákladmi vynaloženými na zostavenie rozpočtov a čo najpresnejšej prognózy výšky budúcich rozpočtovaných veličín. Aby tak vznikli optimálne podmienky pre efektívne riadenie podnikových procesov a činností.