Otázky utvárania spoločnej európskej sociálnej identity - Stanek, Vojtech
Sociálny štát ako odraz špecifických historických, kultúrnych, ekonomických, politických a iných podmienok, v ktorom sa odzrkadľuje v krajine prevažujúca ideológia. Pluralita hodnôt v súčasnej spoločnosti. Hodnotová nestabilita - riziko súčasnej doby. Sociálna politika uplatňovaná v EÚ založená na raste výkonnosti ekonomiky, vysokom stupni sociálnej ochrany, vzdelanosti a sociálnom dialógu. Európsky sociálny model.