Otvorená metóda koordinácie v oblasti sociálnej ochrany a sociálneho začlenenia - Ošková, Silvia, 1979-
Snaha Európskej únie modernizovať sociálny model založený na spoločných hodnotách spravodlivej a aktívnej účasti všetkých občanov na hospodárskom a sociálnom živote. Úloha národných štátov - podporovať sociálnu súdržnosť, rovnaké príležitosti a solidaritu medzi generáciami a zároveň lepšie reagovať na hospodárske a sociálne zmeny a podporovať rast a zamestnanosť. Otvorená metóda koordinácie v oblasti sociálnej ochrany a sociálneho začlenenia. Nové indikátory sociálnej ochrany a sociálnej inklúzie prijaté v roku 2006 Komisiou pre sociálnu ochranu.