Príprava vzdelávacích služieb a význam marketingových aktivít - Matulčíková, Marta, 1964-
Žiadna iná oblasť produkcie služieb a tvorby výrobku zvlášť, nevyžaduje potreby tak vysokej miery participácie zákazníka na procese prípravy, realizácie a predaji produktu, ako práve vzdelávacia činnosť. Participácia študenta na vzdelávacom procese významne spolurozhoduje o kvalite realizovaného vzdelávacieho produktu, o princípoch jeho uskutočnenia a aj o spokojnosti. Analýza potrieb zamestnávateľov ako súčasť vzdelávacieho marketingu. Produktová politika vzdelávacej inštitúcie. Názory zamestnávateľských subjektov sú cenným informačným zdrojom pre prípravu študijného programu. Princípy marketingovej stratégie univerzity.