Spoločné plánovanie, prognózovanie a manažment zásob cesta k úspešnému podnikaniu - Vogl, Michaela
Collaborative planning, forecasting and replenishment (CPFR) je iniciatíva presahujúca jednotlivé odvetvia, ktorá má zlepšiť vzťah medzi subdodávateľom, výrobcom a obchodníkom spoločne riadeným procesom plánovania. CPFR model možno rozdeliť do troch fáz, pričom každá fáza má niekoľko krokov. Prvou fázou je proces plánovania resp. Planning (1. a 2. krok), druhú fázu tvorí proces prognózovania resp. Forecasting (3. až 8. krok) a posledná fáza pozostáva z manažmentu zásob resp. Replenishment (9. krok). Popis jednotlivých krokov. Spoločná práca v oblasti marketingu a logistiky vydláždila cestu novému kooperatívnemu nasadeniu stratégie. CPFR reprezentuje ďalší skok v zefektívňovaní obchodných procesov vo vnútri hodnotového reťazca.