Metódy používané pri odhade funkcií dopytu - Ščepková, Jana
Základné metódy, ktoré sa využívajú pre odhad funkcií dopytu, štatistické metódy. Pre odvodenie funkcií trhového dopytu je možné využiť niekoľko metód - rozhovory so zákazníkmi - využitie prieskumu trhu, použitie experimentálnych metód - výskumy a pokusy, metódy regresnej analýzy - štatistické metódy. Lineárny regresný model funkcie dopytu spotreby elektrickej energie v domácnostiach. Z historických údajov o vývoji spotreby objemu tovaru na trhu a jeho ceny vieme s využitím štatistických metód odhadnúť matematický tvar funkcie dopytu daného tovaru. Model funkcie dopytu môžu firmy využiť pri plánovaní objemu výroby a pri voľbe cenovej stratégie tovaru.