Nová dynamika turecké zahraniční politiky - Tunkrová, Lucie
Klasická zahraničná politika Turecka bola formovaná predovšetkým jeho členstvom v Severoatlantickej aliancii. Dnes ležia ťažiská tureckej zahraničnej politiky predovšetkým vo vzťahoch so susednými štátmi. Patrí sem otázka nezávislého Kurdistanu na území severného Iraku, vzťahy s gréckou časťopu Cypru, arménska otázka a úloha tureckej diplomacie vo vzťahoch s Iránom. Vo všetkých týchto vzťahoch existuje potenciál, že Turecko posilní svoju rolu medzi Východom a Západom, medzi krajinami s kresťanskou a islamskou tradíciou a zviditeľní svoj význam v regióne.