Význam plánovania a rozpočtovania pre podnik - Tóth, Miroslav, 1961-
Plánovanie a rozpočty zostávajú naďalej dôležitým nástrojom riadenia podniku. Ich význam spočíva v predvídaní a modelovaní očakávanej budúcnosti a hľadaní ciest na napĺňanie zámerov a cieľov tejto budúcnosti. Na skvalitnenie rozpočtovacieho a plánovacieho procesu, ako aj presnejšie modelovanie očakávanej budúcnosti, sa začína v podnikoch uplatňovať zostavovanie rozpočtov a plánovanie podľa čiastkových činností vykonávaných v podniku - rozpočtovanie podľa čiastkových činností (Activity Based Budgeting) a kalkulácie nákladov podľa čiastkových činností (Activity Based Costing), sú to dva systémy, ktoré spolu súvisia, navzájom sa doplňujú.