Kvalita v učiacej sa firme - Džubáková, Martina
Princípy a nástroje učiacej sa organizácie a riadenia znalostí predstavujú v súčasnosti výzvu pre všetky organizácie. Možnosti koexistencie systému komplexného riadenia kvality a učiacej sa organizácie sa preto stále viacej dostávajú do pozornosti podnikovej praxe a vedeckých kruhov. Autorky skúmali stav koexistencie modelov učiacej sa organizácie a komplexného manažérstva kvality v podnikových systémoch a definovali odporúčania pre posun systémov manažérstva kvality v smere učiacej sa organizácie. Zámerom výskumu nebolo predstaviť kompletný integrovaný model. Medzi jeho prínosy však patrí poskytnutie dôkazu o rozsahu a potrebe integrácie modelov a predkladá odporúčania pre zlepšovanie procesov učenia sa v jednotlivých kategóriách modelu EFQM v smere učenia sa a posunu systémov manažérstva kvality na 9. znalostnú úroveň. Výstupy tohto výskumu týkajúce sa analýzy samohodnotiacích správ budú využité pri príprave materiálu o najlepšej praxi v modeloch výnimočnosti na Slovensku pripravovanej organizátorom súťaže Národná cena SR za kvalitu, Slovenskou spoločnosťou pre kvalitu.