Vplyv transformačného procesu na výber medzinárodnej stratégie získania trhu - Füzyová, Ľubica
Transnacionálne podniky v transformačnom procese sa zamerali na obsadzovanie trhu SVE. Rozhodujúcimi kritériami pre výber internacionalizačnej stratégie vstupu boli: pripravenosť zdrojov, očakávania od partnerov, postavenie podniku na domácom trhu, infraštruktúra, množstvo kontaktov s lokálnymi hospodárstvami, organizačné štruktúry. Preferovali sa formy Joint Venture a greenfield investmens. V rámci vyhotovenia výskumného projektu EU - Phare sa uskutočnil prieskum činnosti transnacionálnych podnikov v krajinách EU, kde sa konštatujú viaceré pozitívne efekty. Treba však zdôrazniť, že stratégia prenikania formou priamych investícií zostáva naďalej v značnej miere závislá na makro a mikroekonomickom vývoji krajín SVE. Popri veľkých podnikoch sa očakáva, že v najbližších rokoch začnú na trh SVE prenikať stredne veľké firmy hlavne formou kooperácií v oblasti výroby, logistiky a skladovania. Ďalšia globalizácia trhov bude znamenať, že sa budú rozvíjať diferencované internacionalizačné stratégie a v porovnaní s minulosťou, keď dominovali spoločné podniky, predpokladá sa rozvoj medzinárodných sietí zameraných na špecializované výrobné miesta, ktoré budú integrované a rôznymi internacionalizačnými formami koordinované.