Sociálno-ekonomické aspekty energetickej politiky EÚ - Dičér, Marián
Akčný plán Európskej únie na roky 2007-2009 s názvom Energetická politika pre Európu. Hlavné ciele: zabezpečiť bezpečnosť dodávok, dostupnosť cenovo prístupnej energie a podpora trvalej environmentálnej udržateľnosti. Bezpečnosť dodávok energie sa dotýka výroby a distribúcie elektrickej energie ako aj dovozu energetických surovín. Pre zabezpečenie cenovo dostupnej energie je dôležité vytvorenie jednotného trhu s elektrickou energiou a jednotného trhu s plynom.Tvorba obnoviteľných energetických zdrojov ako predpoklad pre trvalo udržateľný vývoj a pre vytváranie nových pracovných miest. Potreba zvýšenia energetickej efektívnosti na všetkých úrovniach.