Makroekonomická konvergencia - euro - Vincúr, Pavol
Konvergenčná správa Európskej centrálnej banky z roku 2006 hodnotí jednotlivé kritériá, ktoré sa viažu k fiškálnej koordinácii a dlhodobým úrokovým mieram. Rôzna produktivita práce a ekonomická výkonnosť integrovaných krajín EÚ. Problematika zavedenia spoločnej meny, ovplyvňovanie menovej politiky. Dovŕšenie menovej integrácie predpokladá aj dovŕšenie politickej integrácie. Ojedinelé hlasy predstaviteľov výkonnej moci jednotlivých členských krajín EMÚ proti spoločnej mene. Názor Miltona Friedmanna, nositeľa Nobelovej ceny za ekonómiu, na fungovanie spoločnej meny.