Výkonové odmeňovanie - Joniaková, Zuzana, 1970-
Výkonové odmeňovanie je v súčasnosti považované za jeden z najsilnejších a najvýraznejších trendov v oblasti odmeňovania. Dve hlavné tendencie v definovaní výkonu. Na jednej strane hovoríme o jeho individualizácii, na strane druhej o tzv. finalizácii. Od pôvodného merania výkonu podniky stále častejšie prechádzajú k jeho hodnoteniu až posudzovaniu. Samotný výkon je sám o sebe neutrálnym pojmom, ktorého hodnotu určuje až trh. Výkon, ponímaný ako trhovozhodnotený výsledok podnikového reprodukčného procesu sa stáva kategóriou do určitej miery náhodnou. Pre oblasť odmeňovania zamestnancov to znamená, že v situácii, keď nie je možné vopred v plnej miere anticipovať ohodnotenie trhu je ťažké stanoviť vopred požadovaný typ správania zamestnancov, ktorý bude predmetom odmeňovania. Výkonové odmeňovanie zažíva v súčasnosti svoju konjunktúru. S vyšším podielom výkonových foriem odmeňovania sa stretávame v odvetviach tzv. "novej ekonomiky", bankovníctve a poisťovníctve, no tiež v oblasti stavebníctva. Zamestnávatelia vo všeobecnosti vítajú trend výkonového odmeňovania, zamestnanci sa tiež k zavádzaniu výkonových systémov odmeňovania nestavajú odmietavo, nakoľko od nich očakávajú nárast mzdy, pozícia odborov a odborových zväzov v procese zavádzania výkonových systémov odmeňovania nie je jednoznačná. Dôvody, pre ktoré podniky pristupujú k zavádzaniu systémov s prvkami výkonového odmeňovania. Systémy výkonového odmeňovania bývajú v praxi veľmi často uplatňované súčasne so systémom riadenia podľa cieľov (MBO).