Doprava a medzinárodné podnikanie - Hansenová, Heda
Doprava vplýva na lokalizáciu výroby a priemyslu, pretože ovplyvňuje reprodukčný reťazec: dodávateľ - výrobca - odberateľ. Delenie tovarov vzhľadom na charakter tovarov, charakter prepravnej relácie i charakter ceny za prepravu na tri skupiny: tovary orientované na dodávku, tovary orientované na trh a tovary neorientovaných odvetví.