Vybrané problémy manažmentu cestovného ruchu v podmienkach samosprávy - Trefil, Peter
Niektoré vybrané problémy spojené s manažmentom cestovného ruchu v podmienkach samosprávy. Zákon č. 416/2001 o prenose niektorých kompetencií z orgánov štátnej správy na obce a samosprávne kraje nadobudol účinnosť 1. januára 2002. Po prijatí zákona nasledovala teritoriálna reštrukturalizácia s rušením okresných úradov a zakladaním nových oblastných autorít a nových špecializovaných pracovísk štátnej správy. NR SR schválila rozpočtovú decentralizáciu s cieľom zvýšiť objem peňazí do samospráv. Cestovný ruch v kompetencii obcí a vyšších územných celkov. Obce a VÚC zabezpečujú od štátu delimitované činnosti z vlastných rozpočtov, a tak im pribudli nové, mimoriadne zložité úlohy, ktoré musia zvládnuť.