Európska únia v systéme európskej bezpečnosti - Eštvaník, Andrej
Zmena strategickej situácie a nová etapa ekonomickej a politickej integrácie v Európe predurčili problém európskej identity. Takáto identita zároveň predpokladá plnú samostatnosť v takej dôležitej oblasti akou je vojensko-politická bezpečnosť. Historický pohľad na spor o tom akú úroveň by mala daná autonómia dosahovať. Diskusia o mieste a úlohe Európy vo formovaní širšieho a globálneho systému bezpečnosti a optimálneho reagovania na nové výzvy, akými sú medzinárodný terorizmus a rozšírenie zbraní hromadného ničenia.