Medzníky starostlivosti o životné prostredie a udržateľný rozvoj na pôde OSN (s dôrazom na Summit Zeme) - Huba, Mikuláš
Vznik Environmentálneho programu OSN (UN Environmental Programme - UNEP). Konferencia OSN o životnom prostredí a rozvoji v roku 1992 v Rio de Janeiro. Procesy po konferencii v Rio na globálnej úrovni. Ďalšie globálne podujatia OSN súvisiace s problematikou udržateľného rozvoja. Svetový summit o udržateľnom rozvoji v roku 2002. Vývoj na makroregionálnej úrovni: Európa, Európska únia, Európska hospodárska komisia pri OSN. Reflexia globálneho vývoja na domácej pôde. Kritická reflexia.