Stará Európa je závislá - Hansenová, Heda
Tovarový obchod medzi Európou a Áziou sa intenzívne zrýchlil aj vďaka dynamickému ekonomickému rozvoju krajín juhovýchodnej Ázie. Rýchlejší rast námornej kontajnerovej dopravy. Námorné prepravné trasy. Závislosť Európy od námornej prepravy. Preplnenosť prístavov. Hľadanie nových riešení.