Efektívne vedenie ľudských zdrojov - súčasné prístupy - Poniščiaková, Oľga
Vedenie a riadenie nie sú synonymá. Vedenie je schopnosť presvedčovať iných, aby sa s elánom snažili dosiahnuť stanovené ciele. Medzi hlavné prístupy k skúmaniu a porozumeniu vedenia ľudí patria prístupy založené na charakteristikách vedúceho, prístupy založené na správaní vedúceho, situačné prístupy a integrovaný prístup. Teórie založené na osobných kvalitách a spôsobe správania vedúceho tvrdia, že vedúci by mal byť klasifikovaný podľa osobných kvalít a spôsobu správania. Výskumníci v tomto prípade používajú na vysvetlenie problematiku dvojrozmerných modelov a manažérskej mriežky. Najnovší výskum problematiky vedenia je spojený s transformačnou teóriou. Transformační vedúci vytvárajú charizmatické a inšpiračné vedenie, intelektuálnu stimuláciu a atmosféru, ktorú si každý podriadený váži. Efektívne vedenie závisí od faktorov, ako sú inteligencia, rozhodnosť, štýl správania, charizma a spôsob, akým vedúci ovplyvňuje podriadených.