Competitiveness of the finnish agriculture after ten years in the EU - Tomšík, Karel
Fínske poľnohospodárstvo prešlo vstupom do EÚ radikálnymi zmenami. Zavedenie pravidiel spoločnej poľnohospodárskej politiky viedlo k zmenám v ekonomickom prostredí poľnohospodárstva aj spracovateľského priemyslu. Fínsko stratilo možnosť regulovať pôvodnú cenovú úroveň poľnohospodárskych produktov pomocou vlastných ochranárskych opatrení a exportných subvencií. Aj napriek konkurenčným nevýhodám, daným najmä nepriaznivými výrobnými podmienkami, fínske poľnohospodárstvo sa v konkurenčnom prostredí vnútorného trhu EÚ nestratilo. Rekapitulácia desaťročnej snahy fínskeho poľnohospodárstva o zabezpečenie konkurencieschopnosti v rámci vnútorného trhu EÚ.