Human capital, screening theory and education in agriculture - Soukup, Alexandr
Teória ľudského kapitálu poníma vzdelanie ako špecifický výrobný faktor a ako špecifický druh kapitálu. Popri tejto teórii boli vyvinuté alternatívne koncepcie vzdelávania. Teória filtrov sa zaoberá selektívnou funkciou vzdelávania a vytvára odlišné poňatie ekonomickej analýzy javov v oblasti vzdelávania. Podobná je teória signálov a zaoberá sa informovanosťou a rozhodovaním účastníkov trhu práce. Stavy signálnej rovnováhy sú lepšie alebo horšie z hľadiska Paretovej efektívnosti a z hľadiska väčších alebo menších rozdielov medzi súkromnými a spoločenskými výnosmi zo vzdelávania.