Informačné technológie vo vnútrozemskej plavbe - Sosedová, Jarmila
Smernica Európskeho parlamentu a Rady 2005/44/ES zo 7.9.2005 o harmonizovaných riečnych informačných službách na vnútrozemských vodných cestách v Spoločenstve. Podpora riadenia plavby a dopravy v rámci vnútrozemskej plavby, vrátane spojení s ostatnými druhmi dopravy. Nevyhnutnosť tento systém rozvinúť, aby jeho aplikácia bola účinná, rozšíriteľná a interoperabilná. Členské štáty, ktoré majú vnútrozemské vodné cesty patriace do príslušnej smernicou stanovenej triedy, uvedú do účinnosti zákony a iné právne predpisy potrebné na disiahnutie súladu s touto smernicou. Účasť Slovenskej republiky v projekte IRIS Europe.