Teória optimálnych menových oblastí: Mundell I versus Mundel II - Trnovský, Karol, 1983-
Stupeň homogenity hospodárskych systémov členských krajín. Vyjadrovaná je pomocou rôznych kritérií nominálnej, reálnej a štrukturálnej konvergencie. Teória optimálnych menových oblastí OMO. Teórie MandelI I a Mandell II.