Využitie systému národných účtov pri analýze priamych zahraničných investícií - Luchava, Ján
Problematika PZI v SR a ich regionálneho rozmiestnenia. Podpora menej rozvinutých regiónov. Prepojenosť s trhom práce, vývoj počtu voľných pracovných miest podľa krajov. Odvetvové členenie PZI. Prílev PZI bol v posledných rokoch vysoký a ovplyvnil vývoj slovenskej ekonomiky. Najväčší investori - Taliansko, Rakúsko, Kórejská republika. Okrem zvýšenia výkonnosti ekonomiky, zvyšovania pridanej hodnoty v daných odvetviach, tvorby nových pracovných miest a rozvoja ekonomiky sú tu aj obavy z repatriácie ziskov a ich spätný odlev do krajiny investora, bez reinvestícií do prevádzok na Slovensku a s neistou budúcnosťou týchto prevádzok z dlhodobého hľadiska.