Splinová metóda graduácie - Sivašová, Daniela, 1955-
Stručný princíp graduácie úmrtnostných tabuliek splinovou metódou. Vyrovnávanie úmrtnostných tabuliek sa odporúča hlavne vtedy, ak si poisťovne či penzijné fondy vytvárajú svoje vlastné úmrtnostné tabuľky na základe relatívne malých poistných kmeňov. Základnou charakteristikou, ktorej znalosť je nutná pri všetkých typoch poistných produktov životného a dôchodkového poistenia pre správne posúdenie poistného rizika, je miera úmrtnosti.