Riešenie úlohy obchodného cestujúceho evolučnými technikami - Čičková, Zuzana, 1978-
Úloha obchodného cestujúceho (Traveling salesman problem - TSP) je jednou z najznámejších optimalizačných úloh, najmä pre svoju výpočtovú zložitosť a tiež pre množstvo praktických aplikácií vyplývajúcich z tejto úlohy. Pre riešenie TSP bolo navrhnutých množstvo heuristických metód, ktoré vedú k suboptimálnemu riešeniu. Prezentovaný algoritmus (diferenciálna evolúcia) patrí do množiny evolučných techník, ktoré boli pôvodne navrhnuté pre úlohy so spojitými premennými, preto ich použitie pre riešenie TSP vyžaduje špeciálne modifikácie. V príspevku je prezentovaná možnosť riešenia TSP algoritmom diferenciálnej evolúcie.